Selecteer een pagina

Van Thuis naar Beter

01-04-2021

Harm Horstman won de prijsvraag ‘Slimmer Reizen’ van de provincie Zuid-Holland. Zijn idee over de thuiswerkhub kreeg het meeste aantal stemmen. Horstman: “Dichter bij huis werken kent heel veel voordelen: minder reistijd, minder files en minder kosten. Daarbij bloeien de dorpen weer op als mensen er niet alleen wonen maar er ook weer werken. Door corona hebben we geleerd dat je niet meer elke dag naar de zaak toe hoeft. Dankzij snel internet en cloud technologie kun je prima een deel van het werk buiten het kantoor van de werkgever verrichten.”

Harm Horstman is een zelfstandig ondernemer die woont in het Westland. Een paar jaar geleden was hij op zoek naar een plek om rustig te werken en thuis lukte het niet goed om te focussen. Horstman: “De grote steden hebben voorzieningen om in een flexkantoor te werken. Als je echter in een dorp woont zoals ik dan moet je eerst een eind reizen om daar te komen. Dat is niet handig. Daarom borrelde toen al bij mij het idee op van de thuiswerkhub: een plek in een dorp waar je goed, rustig en comfortabel kan werken. Achter ons huis ligt een stuk braakliggend land en ik zag voor mij dat we daar een thuiswerkhub konden bouwen. Helaas loop je dan tegen grote hindernissen als bestemmingsplannen aan. Dat werd versterkt omdat voor corona nog niet zoveel mensen thuiswerkten en men geen idee had of er behoefte is aan dat soort plekken. Sinds corona weten we wel beter!”

Harm Horstman

Winnaar prijsvraag
“Eind vorig jaar zag ik een oproep staan voor de campagne ‘Slimmer Reizen’ van de provincie Zuid-Holland: een prijsvraag wie er een goed idee heeft om anders en slimmer te reizen. Vanzelfsprekend heb ik daar mijn idee van de thuiswerkhub ingediend. En daar is de thuiswerkhub geëindigd met het meeste aantal stemmen. Daarom mocht ik het idee pitchen voor de jury bestaande uit vertegenwoordigers van de TU Delft  en van de provincie Zuid-Holland. Ook gedeputeerde Verkeer en Vervoer Floor Vermeulen was daarbij aanwezig.“

“Aan een thuiswerkhub zijn naar mijn idee heel veel voordelen verbonden. Als je dichter bij je huis werkt, word je je bewuster wat het reizen aan tijd en geld kost, als persoon maar ook als maatschappij in zijn geheel. Tot nu toe werd er alleen gekeken hoe je de overstap kon maken van de auto naar de elektrische auto of van de auto naar het ov en de fiets maar je moet het letterlijk dichterbij zoeken: van de auto naar dichtbij huis werken. Opmerkelijk is dat op de hotspots heel veel kantoren bij elkaar zitten maar daar wonen de mensen niet en daar waar mensen wonen heb je geen plekken om af en toe eens rustig te werken. In veel dorpen is leegstand van bankgebouwen, winkels of autoshowrooms. Die zijn allemaal prima om te bouwen naar thuiswerkhubs. Het inrichten van een thuiswerkhub is één ding maar het gaat om de cultuurverandering. ZZP’ers zijn al gewend om op flexibele plekken te werken en weten dat het efficiënt is: geen stress, geen file, geen reistijd. Het wordt nu tijd dat ook werkgevers inzien dat ze hun medewerkers al die ellende moeten besparen. Door de cloud technologie is het ook goed mogelijk de helft of een deel van het werk buiten het kantoor te verrichten. Wat ook een mooie bijvangst is, is dat de dorpen dan weer zullen opbloeien. Als mensen die er wonen niet meer ’s morgens vroeg wegtrekken en ‘s avonds laat terugkeren maar gewoon de hele dag in het dorp verblijven brengt dat er veel levendigheid. Ze gaan tussen de middag naar de bakker of naar de lunchroom voor een broodje. Bijkomend voordeel is dat de mensen die wel de weg op moeten dan ook de ruimte hebben en niet in de file komen te staan. De overheid heeft het in hun campagne over van A naar Beter, maar ik zeg: “van Thuis naar Beter”.

Hoe nu verder?
Nu ik de prijsvraag heb ik gewonnen merk ik dat er veel deuren opengaan en dat het idee van de thuiswerkhub breder wordt gedeeld. Mooi is ook dat de provincie samen met nog enkele partijen een Snelstudie wil verrichten naar de mogelijkheden hoe en waar dit in te richten is. Allemaal positieve reacties dus. Mijn doel is daarmee, voor dit moment, ruimschoots bereikt.

Andere bekeken ook