Selecteer een pagina

De thuiswerkhub: serieus plan voor flexkantoren in kleine dorpen

11-02-2021
Flexkantoren kleine dorpen

Een leegstaande winkel in Nieuw-Lekkerland of Schelluinen ombouwen tot een kantoor voor meerdere mensen. De provincie Zuid-Holland doet er de komende maanden serieus onderzoek naar, in de hoop na de crisis het aantal kilometers file drastisch terug te dringen. Zo staat te lezen in het AD van maandag 8 februari 2021.

Meeste kans
De thuiswerkhub tovert bestaande panden om tot flexkantoren en is een van de 47 suggesties die bij de provincie zijn binnengekomen om Nederland in de toekomst goed bereikbaar te houden. Dit gebeurde vanwege de campagne Slimmer Reizen. Gek genoeg maakt een inzending die eigenlijk niets met reizen te maken heeft, het meeste kans om echt in de praktijk te worden gebracht.

Terugdringen van files en de CO2-uitstoot verminderen
De thuiswerkhub dus. Simpel gezegd is het idee om leegstaande, bestaande panden zoals winkels, buurthuizen, bankkantoren of showrooms van autodealers om te bouwen tot flexwerkplek. Een methode die zichzelf in grote steden als Rotterdam, Amsterdam en ook Dordrecht en Gorinchem al langere tijd heeft bewezen, maar in de kleine dorpen slechts moeilijk van de grond komt. Terwijl juist in die plaatsen zo’n deelbaar kantoor van onschatbare waarde kan zijn. Vast staat dat reizen met het openbaar vervoer vanuit een lastig bereikbaar dorp twee keer zo lang duurt als reizen met de auto. Juist het van de weg halen van dorpsbewoners kan enorm helpen de files in het land terug te dringen, is het idee. ‘Tijdens de coronacrisis is onomstotelijk vastgesteld dat thuiswerken direct een bijdrage levert aan het reduceren van het aantal gereden kilometers, het terugdringen van files en daarmee ook de CO2-uitstoot vermindert’, is de motivatie van de provincie om het plan verder uit te werken.

Bron: AD 8 februari 2021

Andere bekeken ook